Werkwijze Lean Services

Lean Services helpt alle soorten organisaties om beter te presteren met minder middelen. Een Lean Services traject leidt tot een toetsbare sprong in de prestaties, vaak tientallen procenten groot. De investering die u doet in een Lean Services verbetertraject verdient zichzelf dus altijd terug.

Onze kracht is niet dat wij thuis zijn in uw sector. Onze kracht is dat wij uw managers en medewerkers leren hoe zij zelf kosten kunnen besparen door in kortere tijd een beter product te leveren. Vaak wordt gedacht dat het verhogen van de kwaliteit meer geld kost. Onze praktijk wijst uit dat het verband omgekeerd ligt. Hoe meer kwaliteit hoe lager uw kosten. En hoe hoger het werkplezier van alle medewerkers, want kwaliteit leveren is motiverend. Blije klanten - Toenemend werkplezier - Dalende kosten. Dat is Lean! Meer weten over onze aanpak? Kijk bij hoe.

Torsit Hijsinstallaties

Torsit Hijsinstallaties te Harderwijk is actief in het onderhoud van kraaninstallaties. De kranen waarin Torsit zich gespecialiseerd heeft zijn zogenaamde bovenloopkranen. Vaak in een bedrijfshal vlak onder het plafond lopen dan de rails waarover een dwarse rail met daarop een hijsinstallatie heen en weer kan bewegen. De kraan is zo in staat overal in de hal (of op het terrein waar de installatie in de buitenlucht functioneert) ladingen omhoog te hijsen en op een willekeurige andere plek te laten zakken. Omdat hetgeen omhoog gehesen wordt vaak groot en vooral heel zwaar is, is het onderhoud aan deze installaties in de eerste plaats een veiligheidszaak. Daarnaast is duidelijk dat in veel bedrijfshallen al het werk al snel tot stilstand komt wanneer de kraan het niet meer doet. Een essentieel hulpmiddel in veel bedrijfsprocessen dus.

Onderhoud aan dergelijke installaties gaat niet vanzelf. De tijd dat de monteur bezig is kan vaak niet gewerkt worden. Precieze afspraken die ook stipt worden nagekomen zijn dus voor alle partijen van groot belang. Voor het maken van deze afspraken en het daarbij passend efficiënt inpassen van de werkzaamheden van de monteurs van Torsit is er de afdeling Bedrijfsbureau. Twee man die toen wij ze leerde kennen helemaal omkwamen in het werk. Achterstanden, snelle belacties om de op de loer liggende rampen telkens toch nog net voor te zijn, brandjes blussen. Daarbij is dan elk telefoontje van een klant dat de kraan niet goed werkt meteen niet alleen een ‘storing’ maar vooral ook een ‘verstoring’ van het werk van deze dappere lieden. Als volleerde acrobaten hielden zij een groot aantal steeds weer andere ballen zo goed mogelijk in de lucht. Dat alles natuurlijk met een grote mate van stress en af en toe een bal die toch op de grond beland bleek te zijn.

De interventie van En& zorgde ervoor dat het Bedrijfsbureau veel minder ballen in de lucht houdt. Die ballen blijven echter in de lucht, met duidelijk minder stress. En het zijn ook vaker de juiste ballen.
Het CONWIP-principe heeft veel rust en verbeterde effectiviteit gebracht.Het helpt bij het stellen van prioriteiten, zodat inderdaad steeds de juiste ballen in de lucht worden gehouden en de andere onder handbereik klaar liggen voor wanneer die aan de beurt zijn.

Na een paar maanden werd ons verteld dat de achterstanden nog niet zo snel terugliepen als ze gehoopt hadden, maar dat ze goede hoop hadden dat dit zou lukken nadat de tweede man terug zou zijn van langdurig ziekteverzuim. Bleek ineens dat het Bedrijfsbureau maandenlang met één man sterkte gewerkt had – in de oude situatie volledig ondenkbaar!


"De weg naar Lean processen is een éénrichtingsweg. Ben je er éénmaal aan begonnen, dan is er echt geen weg meer terug. Die is namelijk ook helemaal niet nodig."

Andree de Miranda